Kas sina tead, kuidas mett hoiustada ja kui kaua mesi säilib?

Mesi on tuntud oma erakordselt pika säilivusaja poolest, tänu oma madalale veesisaldusele ja kõrgele suhkrusisaldusele, mis aitavad ära mikroorganismide kasvu. Lisaks sisaldab mesi looduslikke säilitusaineid, nagu vesinikperoksiid, mis on tekkinud ensümaatilise tegevuse tulemusena.

Mesi võib säilida praktiliselt piiramatult, kui seda hoitakse õigesti. Arheoloogilised leiud on näidanud, et tuhandete aastate vanune mesi, mis on leitud vaaraode hauakambrist, on endiselt söödav.

Kuigi mesi on tuntud oma väga pika säilivusaja poolest ja teoreetiliselt võib säilida aastakümneid või isegi kauem, nõutakse tootjatelt siiski säilivusaja märkimist, et tagada toote ohutus ja kvaliteet tarbijale.

Tulenevalt toiduohutuse eeskirjadest on meepurgile märgitud säilitamisaeg kuni 2 aastat vurritamise kuupäevast. 

Mee säilitamine

Oluline on märkida, et mesi et mesi võib aja jooksul kristaliseeruda, mis on loomulik protsess ja ei mõjuta toote ohutust või toitainelisi omadusi.

Kokkuvõttes on mee puhul säilivusaja märkimine pigem kvaliteedi tagamiseks kui ohutuse küsimus. Korralikult suletuna ja sobivalt säilitatuna võib mesi säilida ohutult palju kauem kui pakendil märgitud kuupäev.

Maitsemeed on valmistatud kreemjast meest. Kreemjas mesi võib säilida väga kaua nagu tavamesi, kui seda hoitakse sobivates tingimustes.

Lisatud koostisosad võivad mõjutada kreemja mee säilivust. Selleks, et tarbijateni jõuaks maitsestatud mesi parimas võimalikus seisundis, laseb Meekas oma maitsestatud meele teha kestvuskatsed. Kestvuskatsed aitavad määrata “parim enne” kuupäeva.

Kuidas ja kus mett säilitada/hoiusada?

Igapäevaselt tarvitatavat mett võib hoida köögilaual või -kapil. Pikemalt säilitatavat mett võiks hoida aga kuivas, jahedas 10-20°C ja pimedas kohas. Mett tuleks kaitsta otsese päikesevalguse eest, et mees leiduvad kasulikud ensüümid ei häviks. Mett tuleks säilitada õhukindlas anumas, et vältida niiskuseja lõhnade imendumist.

Ideaalne hoiukoht on kuiv, pime ja jahedam koht, nagu kapp või sahver, mis ei koge suuri temperatuurikõikumisi. Korralikult säilitatuna säilib mesi aastaid, säilitades oma maitse, aroomi ja toitainelised omadused.

Similar Posts