Hea meekas.ee külastaja, juhul, kui sul on küsimusi meie toodete kohta, vaata, ehk leiad vastuse meie KKK rubriigist. Kui sul on veel lisa küsimusi, võta meiega julgelt ühendust. Vastame suurima heameelega!

Meekas mesi on korjatud Pärnumaa Tori valla Soomaa piirkonna metsadest ja niitudelt, kandes endas erinevate taimede nektarite hõrku maitset ja puhta looduse hõngu.

Mesi on looduslik magusaine, mida toodavad mesilased. Selle koostis võib varieeruda olenevalt mesilaste kogutud nektari allikast, kuid üldiselt sisaldab mesi järgnevaid komponente:

Vesi: Mesilaste poolt toodetud mee veesisaldus on tavaliselt 17-20%.

Suhkrud: Mesi koosneb peamiselt fruktoosist (38-40%) ja glükoosist (31-35%). Lisaks leidub selles sahharoosi ja väiksemas koguses teisi mitmehüdroksüülseid suhkruid.

Ensüümid: Mesilased lisavad nektarile ensüüme, mis aitavad muuta nektari mee omadustega sarnaseks. Nende hulka kuuluvad invertaas, diastaas (amülaas) ja glükoosoksüdaas.

Aminohapped ja valgud: Mesi sisaldab vähesel määral aminohappeid ja valke.

Vitamiinid ja mineraalid: Kuigi mesi ei ole vitamiinide ja mineraalide poolest väga rikas, leidub selles siiski väikeses koguses B-grupi vitamiine, C-vitamiini ning mineraale nagu kaltsium, magneesium, naatrium, kaalium, raud, tsink, fosfor jne.

Orgaanilised happed: Mesi sisaldab orgaanilisi happeid, nagu õunhape ja sidrunhape,sipelghape jpt., mis aitavad kaasa selle unikaalsele maitsele ja pH- tasemele.

Fenoolühendid ja flavonoidid: Need antioksüdandid annavad meele tervislikke omadusi, aidates võidelda põletiku ja oksüdatiivse stressiga.

Lisaks võib mesi sisaldada mikroelemente, sõltuvalt piirkonnast, kus mesilased nektarit koguvad, mis võib mõjutada selle maitset, värvi ja isegi tervislikke omadusi.

Meie maitsemee kollektsiooni kuulub üle kümne erineva maitsemee. Maitsemesi on toodetud meie oma mesilaste poolt korjatud meest. Maitsemee valmistamiseks kasutame kreemjat mett, mida on rikastatud erinevate külmkuivatatud marjajahudega või mahepõllumajanduset pärit eeterlike õlidega, et pakkuda Teile tervislikku maitseelamust ja tervisehüvesid. Marjajahud lisavad meele mitte ainult unikaalseid ja rikkalikke maitseid, vaid ka marjade looduslikke antioksüdante, vitamiine ja mineraalaineid. Eeterlike õlid lisavad meele unikaalseid maitseid ja aroome, muutes iga meepurgi nii maitse- kui terviseelamuseks.

Mee toiteäärtus võib varieeruda sõltuvalt selle päritolust ja mesilaste kogutud nektari tüübist, kuid üldiselt sisaldab 100 grammi mett järgmist:

Energia: Umbes 304 kalorit.

Suhkrud: Mesi on peamiselt suhkrute (peamiselt fruktoos ja glükoos) allikas, moodustades umbes 82% mee kaalust.

Valgud: Väga vähesel määral, tavaliselt alla 1 grammi.

Rasvad: Mesi sisaldab minimaalselt rasvu, praktiliselt 0 grammi.

Vitamiinid ja mineraalid: Kuigi mesi ei ole vitamiinide ja mineraalide rikas allikas, sisaldab see väikeses koguses B – grupi vitamiine ( näiteks B6, niatsiin, riboflaviin, pantoteenhape ) ja mineraalaineid nagu kaltsium, magneesium, kaalium, fosfor, naatrium, tsink, raud ja seleen.

Kiudained: Mesi sisaldab väga vähe või üldse mitte kiudaineid.

Antioksüdandid: Mesi sisaldab antioksüdante, sealhulgas flavonoide ja fenoolühendeid, mis võivad pakkuda tervisele kasu, nagu põletiku vähendamine ja südame tervise toetamine.

Mesi on tuntud oma erakordselt pika säilivusaja poolest, tänu oma madalale veesisaldusele ja kõrgele suhkrusisaldusele, mis aitavad ära mikroorganismide kasvu. Lisaks sisaldab mesi looduslikke säilitusaineid, nagu vesinikperoksiid, mis on tekkinud ensümaatilise tegevuse tulemusena.

Mesi võib säilida praktiliselt piiramatult, kui seda hoitakse õigesti. Arheoloogilised leiud on näidanud, et tuhandete aastate vanune mesi, mis on leitud vaaraode hauakambrist, on endiselt söödav.

Kuigi mesi on tuntud oma väga pika säilivusaja poolest ja teoreetiliselt võib säilida aastakümneid või isegi kauem, nõutakse tootjatelt siiski säilivusaja märkimist, et tagada toote ohutus ja kvaliteet tarbijale.

Tulenevalt toiduohutuse eeskirjadest on meepurgile märgitud säilitamisaeg kuni 2 aastat vurritamise kuupäevast. 

Oluline on märkida, et mesi et mesi võib aja jooksul kristaliseeruda, mis on loomulik protsess ja ei mõjuta toote ohutust või toitainelisi omadusi.

Kokkuvõttes on mee puhul säilivusaja märkimine pigem kvaliteedi tagamiseks kui ohutuse küsimus. Korralikult suletuna ja sobivalt säilitatuna võib mesi säilida ohutult palju kauem kui pakendil märgitud kuupäev.

Maitsemeed on valmistatud kreemjast meest. Kreemjas mesi võib säilida väga kaua nagu tavamesi, kui seda hoitakse sobivates tingimustes.

Lisatud koostisosad võivad mõjutada kreemja mee säilivust. Selleks, et tarbijateni jõuaks maitsestatud mesi parimas võimalikus seisundis, laseb Meekas oma maitsestatud meele teha kestvuskatsed. Kestvuskatsed aitavad määrata "parim enne" kuupäeva.

Igapäevaselt tarvitatavat mett võib hoida köögilaual või -kapil. Pikemalt säilitatavat mett võiks hoida aga kuivas, jahedas 10-20°C ja pimedas kohas. Mett tuleks kaitsta otsese päikesevalguse eest, et mees leiduvad kasulikud ensüümid ei häviks. Mett tuleks säilitada õhukindlas anumas, et vältida niiskuseja lõhnade imendumist.

Ideaalne hoiukoht on kuiv, pime ja jahedam koht, nagu kapp või sahver, mis ei koge suuri temperatuurikõikumisi. Korralikult säilitatuna säilib mesi aastaid, säilitades oma maitse, aroomi ja toitainelised omadused.